Artikel från Sverox nr 20

Fältöverlevnad för nybörjarlajvaren

Leif Eurén tipsar om hur man klarar sig när det går snett

Många har berättat hur de prövat på lajv, men fått så dåliga erfarenheter att de aldrig vill försöka igen. Det är synd, eftersom man med några enkla förberedelser kan göra sitt första lajv till en helt igenom positiv upplevelse.

Du har alltså bestämt dig för att åka på ditt livs första lajv. Jag kan inte annat än gratulera dig, du har många spännande upplevelser framför dig. Men du har även en del mindre trevliga upplevelser att vänta, och om de kommer på ditt allra första lajv, är det lätt att tappa sugen och lägga denna givande hobby på hyllan för gott. Den här artikeln är tänkt att förbereda dig för och hjälpa dig överleva dessa upplevelser, så att allt på det hela taget blir positivt.

Börja smått

Förhoppningsvis planerar du att vara med på fler lajv än ett. Och om du inte läser längre än hit, så är mitt viktigaste råd att börja i liten skala. Känn dig för på ett kort lajv, med en enkel roll och begränsad utrustning. Det kommer fler lajv där du kan börja ta svängarna.

Välj lajv med omsorg

Det hela börjar redan när du väljer vilket lajv du ska åka på. Hör av dig till flera arrangörer, och säg att du är intresserad. Och se till att de verkligen förstår att du är nybörjare: att det är ditt allra första lajv, och att du inte har någon erfarenhet. Välj sedan det lajv där du får den bästa kontakten med arrangören. Det är ingen garanti att det är det bästa lajvet, men det är där du blir bäst omhändertagen, och det betyder mer för denna första upplevelse.

Välj hellre ett kort lajv än ett långt. Högst två nätter i skogen, helst bara en eller ingen alls. Visst kan det kännas häftigt att ge sig hän i ett veckolångt lajv, men smällen blir större om något går snett. Långa lajv hinner du med senare.

Kampanjlajv kan gå bra, men risken finns att alla intressanta roller är tillsatta av gamla rävar, och alla så insatta i intriger och landet, att du får svårt att göra dig trovärdig.

Välja roll

Det är inte smart att försöka börja i en extrem roll, även om det verkar lockande. Extrema roller är jobbiga att spela, inte minst fysiskt. Välj istället en där du helt naturligt kan värma dig vid en lägereld när du fryser, gå in när det regnar och äta när du är hungrig. Och kom ihåg att det är bra mycket trevligare att ha ett hus eller ett tält när det regnar, än att tvingas övernatta i ett vindskydd.

Be också om att, om möjligt, få ingå i en grupp med erfarna lajvare. Det är mycket givande, och det blir naturligt att man vänder sig till gruppen när man här något praktiskt problem.

Diskutera med arrangörerna om vad du skulle vilja ha ut av lajvet – vilka “scener” du skulle vilja vara med om. De kommer då att göra sitt bästa för att du ska få det så. Testa också rollen på arrangörerna: be dem föreslå olika situationer och berätta hur din roll kommer att agera i dem. Fråga efter vilka reaktioner ditt agerade skulle få, och hur de tycker att din roll ska uppträda. Skiljer det sig mycket från din egen uppfattning kan det vara idé att byta roll.

Förbered dig sedan på att det nog inte riktigt blir som du drömt. Ett lajv ska ju försöka förverkliga så mångas drömmar, så ingens blir helt uppfylld. Och det är alldeles ofrånkomligt att du kommer få uppleva en del tristess och dödtid; men så är det på lajv!

Förberedelser

Den viktigaste förberedelsen man har att göra som nybörjare är att vara utsövd innan lajvet. Det spelar faktiskt ingen roll om din utrustning inte blir helt perfekt. Att sitta uppe till klockan 3 natten innan lajvet, för att hinna sy det där sista plagget... det kan du göra när du blivit mera erfaren.

Förbered alltså din utrustning i god tid, men sluta med det ett par dagar innan lajvet. Har du inte hunnit med det då, kan det lika gärna vara. Försök också att få någon erfaren titta över din utrustning innan lajvet, särskilt ett eventuellt vapen. Det är inte särskilt kul att få sitt vapen underkänt, eller att bli portad för att man har fel utrustning. Vapen är inte ett måste på lajv, och försök vara utan det på ditt första. Du har redan så mycket att tänka på. Men kan du inte låta bli, är det bättre att låna ett vapen som blivit godkänt på tidigare lajv, än att lägga ned tid och/eller pengar på att skaffa ett eget.

Många lajv håller med mat åt deltagarna. Trots det är det bra om du har lite extraproviant med dig, något som inte behöver tillagas. Bröd och korv rekommenderas. Ost går också bra. Men det ska vara rejäla doningar. Grillkorv och dito bröd är förkastligt – lantbröd och påläggskorv i bit är bra mycket bättre. Ta också med pengar att handla för på värdshuset, om det nu är arrangerat så.

Vill man verkligen förbereda sig kan man förlajva. Då testar man sin roll tillsammans med sina närmaste medspelare, sover i tält och arbetar i sina lajvkläder. Det är en väldigt bra förberedelse, men det tar tid och resurser.

Kläder

För många är kläderna bland det viktigaste på ett lajv, men investera inte för mycket i dem till ditt första lajv. Låna istället och använd nödlösningar. Lajvet är ju kort (om du följt tidigare råd) När du hittat din stil kan du lägga ner mer möda på dem.

Kom ihåg att många lager tunna kläder värmer bättre än ett tjockt. Det är dessutom lättare att variera vid temperaturväxlingar. Och det är ingen som ser att din undertröja är i modernt material. Och regnar det, så är ett tips är att ha ett torrt ombyte väl inknutet i en plastpåse.

Dra dig inte heller för att göra avkall på rollens värdighet, och klä dig som det passar väderleken. Det är ju bara du som vet att det inte är enligt rollen. Det är faktiskt bra om man valt sin roll klokt.

Det börjar...

Så kommer du då till lajvet, med stora förhoppningar och lite pirr i magen. Få fatt på en arrangör; gärna en som du haft kontakt med tidigare, och tala om att du kommit. Då ska du få reda på var det är tänkt att du ska sova, och var hur du ska få mat och dryck. Arrangören är alltid stressad strax innan lajvet, men se till att du i alla fall får reda på så mycket att du överlever.

Sedan kan det inte sägas för ofta: Drick mycket! Du kan överleva länge utan mat, ja till och med fungera bra. Men utan vätska säckar du ihop på några timmar. Är du inte idrottare, utan mer en vanlig soffpotatis som vi andra, så är du inte van att röra sig mycket. Och på lajv rör man sig. Och man förlorar massor av vätska, fastän det inte är särskilt varmt ute. Så ta varje tillfälle att fylla på förråden.

Att agera

Så börjar själva lajvet. Det är inte mycket att orda om: den biten ska arrangörerna sköta. Men ett tips har jag angående de praktiska arrangemangen, särskilt de som du har problem med:

Prata! Tala om för folk i din närhet vad du är missnöjd med, och fråga om råd. Be dem berätta hur de löser det problemet. Välj dock tillfället klokt, eftersom de flesta lajvare (även du) vill ha minimal tid off-lajv. Och var lite dämpad: ingen gillar en gnällspik.

Sedan sänker sig solen och natten faller på. I skuggorna börjar det röra sig av allehanda oknytt, och det verkar som om något börjar hända, därborta... Men se ändå till att du får sova ordentligt. Det är ofrånkomligt att man missar skeenden. Att man sover är bara en av orsakerna. Att sitta uppe och vaka i väntan på att något spännande ska hända är ganska dumt, för 9 gånger av 10 händer det inget.

Om olyckan skulle vara framme

Nu är det väldigt sällan det händer något allvarligt på lajv, men trots det kan olyckan vara framme. Då ska du veta var sjukvårdskunnig personal finns. Så ta reda på det!

Under själva lajvet ska du ta andras skador, och framför allt dina egna, på allvar. Tro inte att du lajvet en tjänst genom att dölja en egen skada. Ta istället och spela på den, om den nu inte är så allvarlig att du måste lämna lajvet. Inse också att ett eventuellt eldningsförbud inte är till för att djävlas med dig, utan är något som är utlyst av den lokala brandkåren för att undvika skogsbrand

När ingenting annat hjälper

Åk hem! Lämna lajvet och lajvområdet. Det är inget att skämmas för – jag har själv gjort det vid ett par tillfällen. Om du prövat alla metoder ovan och inget av det hjälpt, så är det inte mycket annat att göra. Eftersom du är nybörjare kan du vara rätt säker på att lajvet inte står och faller med att din roll är närvarande. Se alltså till att du har möjlighet att ordna transport i förtid. Har du ingen mobiltelefon, så det är lätt att få låna. Men tala om för arrangören att du lämnar lajvet, så att de inte börjar gå skallgång efter dig när det är slut!

Efter lajvet

När lajvet är över ska du försöka komma i kontakt med andra deltagare, och prata igenom era gemensamma upplevelser. Du kommer att få både beröm och kritik, och båda är lika nyttiga.

Ja, det kanske var mycket att tänka på det här. Så mycket att du tvekar att ge dig ut. Gör inte det! Då får du ju aldrig veta vad det är du väljer bort. Är du ändå osäker, rekommenderar jag att du väntar. Det blir ett nytt lajv nästa år!