Mattips från Mamma Mårds spalt

Det kan hända att vissa saker är inte tillåtna på ett lajv, för att de inte existerar i den värld där lajvet utspelas. Sådant har jag dock inte tagit någon hänsyn till här, utan utgått ifrån att allt är OK så länge det inte märks vilka rävaror man använder, med mindre än att man smakar på dem – om ens då. Råvaror, kryddor och andra ingredienser får kanske packas om, så att de känns mer lajvmässiga, men det ska gå till får den enskilde deltagaren ordaa. Kom bara ihåg att märka behållarna så att du förstår vad som är i, snabbt och utan missförstånd. Det kan vara väsentligt, speciellt om maten lagas under tidspress.

Laga mat på bara en glödbädd

När det är eldningsförbud i markerna, får man förhållningsordern att inte använda öppen eld. På sin höjd får man ha grillkol utan öppen låga. Går det att laga mat med bara det som värmekälla? Jodå, det går, men man får använda sig av diverse knep.

Det viktigaste är att planera maten så att man aldrig behöver värma mer än en gryta samtidigt. Det är inte så krångligt. Först kokar man upp basmaten – potatis eller ris som man ska ha till sovlet – och när det väl kokat upp, lyfter man grytan från glöden och ställer den på några träpinnar på ett vindskyddat ställe. Locket ska vara på, och har man möjlighet kan man svepa in grytan i en gammal filt. Potatisen (eller riset) blir nu färdigt på eftervärmen. Det kan ta 5 – 10 minuter längre tid, men man slipper risken att det ska koka torrt och brännas vid.

Under tiden som potatisen blir klar lagar man sovlet, och det helst i en enda gryta. Här finns det faktiskt ett otal rättar att välja på, eftersom detta är det sätt som mat lagats av folk sedan 10000 år tillbaka.

Dryck

Det är ett välkänt faktum dricker för lite. Så är det i vanliga livet, och än mer så på lajv. Ett bra knep för att få folk att dricka tillräckligt är att se till att det smakar gott. Botanisera bland affärens måltidsdrycker. Lingondricka är nästan aldrig fel, men även andra smaker kan passa.

Sötsaker

Ett välkänt fenomen att dagens människor är beroende av sötsaker. Varje deltagare av ett längre lajv kan intyga det. Ju längre lajvet lider, desto större blir längtan hos deltagarna efter något sött. För att undvika att detta tar sig offiga uttryck i den egna gruppen, kan man som matansvarig göra sitt till för att möta denna söthetslängtan. Har man ork, kan man göra en efterrätt var eller varannan dag. Den behöver inte ätas direkt efter huvudmålet, utan man kan ha den som kvällsmat. Annars kan man ta med sig söta kakor på lajvet. Det kan vara bra att baka dem själv, så ser de inte så perfekt maskingjorda ut. Eftersom man gör dem i förväg, blir arbetsbelastningen på själva lajvet inte så stort. Men pass på: det går åt en väldans massa!

Har man dessutom lite stark korv som vickning, blir lyckan fullständig.

Planera vem som ska laga maten

Den som ska laga maten ska även vara den som planerat den. Det är hopplöst att i intrigtäta sammanhang försöka förmedla hur man hade tänkt sig dagens måltid. Och se till att matlagningen passar ihop med rollen, så att man måste smussla med den, och hel in-lajv kan ursäkta sig med “Jag måste gå och laga middag nu!”

Är det en stor grupp man ska laga mat åt, kan det vara bra att komma överens innan lajvet att en eller ett par personer ska hjälpa till vid matlagningen. Är lajvet långt, kan man göra upp ett roterande schema. Det kan också finnas möjlighet att leja arbetskraft in-lajv, och allra lättast är det om betalningen (förutom några lajv-mynt) inbegriper en andel av den lagade måltiden.

Kom också överens om hur många måltider som ska lagas och när maten ska serveras. En lagom nivå brukar vara att frukost och lunch lagas för gruppen, medan eventuella kvällsmål sköts individuellt. Grötfrukost rekommenderas: det är enkelt att laga åt många och ger en bra stadga åt dagens fortsatta aktiviteter. Man kan göra gröten betydligt läckrare genom att blanda i russin och nötter. Dock är det inte alla som äter gröt, så ha någon annan frukost åt dessa individer.

Till lunch/middag ska man välja en rätt som ger mättnad resten av dagen. Det bör vara något med en hel del kolhydrater i, t ex potatis eller ris, och sedan rikligt med sovel. Pasta är dock inte den bästa lajvmaten. Den måste koka livligt för att bli bra, och sådan kraftig värme kan det vara svårt att få på en liten lägereld, än mindre på en glödbädd. Se för övrigt till att det finns smör och bröd och pålägg för den som inte har möjlighet att närvara vid måltiderna. Och tar detta slut för fort är det ett säkert tecken på att den lagade maten inte är tillräckligt god.

Är gruppen stor, får man nog undvara mat som ska stekas eller grillas. Det är visserligen gott, och känns vildmarksmässigt, men det sällan man har tillgång till en så stor eld att man kan steka/grilla åt alla samtidigt. Då får man göra det i omgångar, varvid några får vänta på maten eller också blir det först tillagade kallt, och ingetdera är roligt.

Matglädje

Man behöver inte tänka så mycket på kostcirkeln när man planerar mat inför ett lajv. Man är ute i högst 10 dagar, och på den korta tiden drar man inte på sig några bristsjukdomar, om man inte äter extremt ensidigt. Betydligt viktigare är matpyramiden. I basen finns kolhydraterna, de som ger oss energi att arbeta. Det är potatis, ris, pasta osv, och denna mat är grunden för en lajvare.

Ännu mer viktigt är matglädjen. Man behöver äta för att orka med, och för att vilja äta måste det vara gott. Att krydda gott är ett sätt, och det behöver inte betyda exotiskt, krångligt eller dyrt. Salt och peppar tar nog de flesta med sig, men det finns betydligt fler medel att få maten att smaka. Det enklaste är att använda bra råvaror, så det hjälper att ha en bra budget för att ha råd. Den som fortfarande bor hos sina föräldrar kanske kan utverka ett matbidrag med motiveringen att man inte äter hemma under denna tid. Andra, som själva betalar sin mat, kan bara betänka vad det helgen/veckan skulle kostat i matväg om man inte åkt på lajv, och lägga de pengarna i lajvets matkassa.

Ett grundtips är att använda smör istället för margarin, och heller inte snåla med det. Det är ett välkänt faktum att smör ger en oöverträffat god smak. Och var inte rädd för kalorierna. Folk är väldigt aktiva på lajv, och behöver varenda gnutta energi de kan få. Dessutom blir margarin ganska otrevligt att hantera när det är varmare än kylskåpskallt, medan smör är betydligt trevligare, och källarsvalt smör är rena nöjet att arbeta med.

Ett annat grundtips är buljong. Torkad buljong i tärningar, eller ännu hellre som pulver. Det ger en mustig smak åt de flesta anrättningar och trollar fram “kroppen” i smaken. Har man många dagar framför sig kan man lyxa till det med 2 sorters buljong: grönsaksbuljong och mörk köttbuljong. Den första använder man till fågel- och fisk-rätter, den andra till kött-rätter.

En annan universalkrydda är sojasås. Den ger sälta, arom och färg åt varje anrättning där den används. Man bör dock hålla i minnet att den har en tendens att ta över smakerna. Utnyttjas därför med måttlighet.

Planering är A och O

När du som matansvarig i en lajvgrupp är det viktigt att du planerar allt som rör detta. Ju mer detaljerat desto bättre. Men var också beredd på ätt ändra dina planer om något dyker upp, och lås dig inte för mycket vid dina planer.

En liten checklista:

Det kan också vara bra att tänka över både behagliga som obehagliga situationer, som man inte vet om de kommer att inträffa, så att man är mentalt förberedd. Det kan vara t ex

Lika viktigt som planeringen, är att du “förankrar” den hos gruppen. Det är kanske ett fint ord, men det är så enkelt som att se till att alla i gruppen känner till dina planer. De behöver kanske inte gilla dem, men gruppdeltagarna är i alla fall inte helt okunniga. Särskilt viktigt är det att kolla allergier och antipatier, så dra menyn vid minst ett par tillfällen.

När man har en stor grupp i maten är det viktigt att man tänker på alla. Några kanske inte kan infinna sig till den gemensamma måltiden. Se då till att mat sparas åt dem, eller att det finns annat som de kan äta när de väl dyker upp. Detta är en av orsakerna till att även rollen ska vara matanvarig; som sådan är det lätt att ägna sig åt sådana aktiviteter.

Se också till att det finns någon som kan sköta matlagningen i händelse av ditt frånfälle. Du kan bli tillfångatagen av trollen eller bli en viktig del i planen att förgifta kungen, och därför inte få möjlighet att sköta dina matlagningsförpliktelser. Dina kamrater förmår nog föda sig ändå, men det är bra om det kan ske utan att dina planer faller som ett korthus. För när du kommer tillbaka från din eskapad och ska sköta matlagningen resten av veckan, är det bra om det finns råvaror kvar så att något av dina planer går att genomföra.

I planerna bör även ingå dagarna för uppbyggnad respektive rivning – ja egentligen hela tiden från det man lämnar hemmet tills dess man kommer tillbaka igen. Du kan göra det vberkligen enkelt för dig genom att planera in ett besök på en hamburgerbar eller pizzeria på vägen till och från lajvområdet.

Hygien

Det ligger det matansvarige nära att värna om hygienen för gruppen. Se till att gruppen alltid har friskt vatten. Håll koll på var avträdena finns. Ta reda på tvagningsmöjligheterna. Låt inte folk gå och rota bland maten med smutsiga händer.
Vi kanske spelar, men bakterier och parasiter tar inga så’na hänsyn!

Pot-au-feu

Detta är en rätt som är nästa lika gammal som konsten att koka mat. Den kan varieras i det oändliga, och det är bara kockens fantasi som sätter gränserna. Namnet är franska och betyder helt enkelt “grytan på elden”, och ingredienserna är lika enkla: kött, grönsaker och kryddor. Köttet bryns i en gryta, vatten och kryddor tillsätts och alltsammans får koka tills köttet är klart. Grönsakerna tillsätts senare, så att de inte kokar sönder.

Mer specifikt gör du så här: sätt grytan över elden (sedan du först lyft bort potatis/ris-grytan och ställt den på ett skydat stället) och hetta upp den rejält. Lägg i en rejäl klick smör, eller en slurk matolja. Bryn köttet runt om, och även löken om sådan förekommer. Slå på vattnet så att det nätt och jämt står över köttet. Tillsätt kryddorna och rör om försiktigt. Låt det hela koka upp, och koka i c:a 30 minuter (kan variera beroende på köttets kvalitet). Lägg i grönsakerna så att de blir klara samtidigt med köttet. Morotsslantar ska t ex koka c:a 10 min. Smaka på grytan: det är ännu inte för sent att krydda mera. Det är bättre att vara snål med kryddorna om man är ovan (och inte vet hur mycket som är lagom) och krydda extra senare, än att ta i så att maten knappt går att äta.

När grytan är klar, kan man göra en toppredning, om man har tid och lust. Det gör man med “beurre manié”, eller “burre” på köksslang. Det är helt enkelt en blandning av lika delar smör och mjöl. Lägg en klick i den heta grytan, rör om försiktigt och låt det hela koka litegrann. “Burre” är lika hållbart som smör, så den kan göras hemma innan man åker, om man inte har lust att kladda med det på lajvet.

Här är ett recept på en ovanlig och kryddig pot-au-feu med bogfläsk för 4 personer

600 g bogfläsk
2 gula lökar
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
½ – 1 tsk salt
1 krm ingefära (eller en valnötstor bit färsk, fint riven)
1 ½ dl buljong (1 ½ dl vatten + ½ buljongtärning)
3 msk sojasås
½ msk vinäger
1 morot
1 äpple

1 msk beurre manié

Skala och hacka löken. Skölj purjolöken noga och skär den i tunna ringar. Skala och skär vitlöken i mycket tunna skivor. Skär fläsket i cm-tjocka strimlor. Bryn alltsammans. Tillsätt vatten, buljong  och kryddor. Låt koka i 30 minuter. Skär under tiden moroten i slantar och skala, kärna ur och skär äpplet i tärninger, och tillsätt dem när det är 10 minuter kvar. Vinägern kan byta ut mot något annat surt, t ex citron.

Smaklig spis!

Last modified: Wed Mar 15 10:03:10 Västeuropa, normaltid 2006